BESØG SØNDRE HAVN
Søndre Havn byder både på en ny badestrand, den naturskønne strandeng og en lang række kulturtilbud for store og små.
Den skønne placering ud til Køge Bugt indbyder til naturoplevelser – og takket være et rigt foreningsliv er det også muligt at dyrke vandsport, tage del i de mange aktiviteter i kulturhallen Gule Hal eller høre koncert i spillestedet Tapperiet.
Søndre Havn ligger også tæt på Køge bymidtes kulturliv og mange indkøbsmuligheder.
Udviklingen af Søndre Havn fra erhvervshavn til attraktiv bydel begyndte i 2009, hvor byudviklingsselskabet Køge Kyst blev stiftet.
Vi er et levende og aktivt byområde
Der er flyttet beboere ind i 11 karréer og i løbet af næste år står endnu seks karréer klar til indflytning. I alt mere end 1.500 beboere på nuværende tidspunkt.
Søndre Havn har en varieret arkitektur og imellem karréerne kommer der grønne områder – almindinger – med varieret beplantning som buske, græsser og træer, små hyggelige opholds lege- og aktivitetssteder, grill og meget mere.
Gårdene i karréerne er halvoffentlige og på Søndre Havn er der plads til liv og leg f.eks. i det store køkken med grill i Opdagelsen.
Langs Søndre Strand og på molen har de maritime klubber og vinterbadeklubben Valkyrien hjemme. Den maritime halvø bliver et rekreativt område med plads til fællesaktiviteter og afslapning. Søndre Havn har også Den Gule Hal, ungdomskulturhuset Tapperiet, Bryggeriet Braunstein med et helt nyt samlingssted Pakhuset, samt en lille hyggelig fransk kage café.
Læs mere om Søndre Havn på Køge Kysts hjemmeside
VISIONEN
Vision for Søndre Havn ifølge vedtægterne
Den overordnede vision for Søndre Havn er – ifølge vedtægterne – at skabe en enestående, attraktiv og bæredygtig bydel, der styrker Køges rolle i Hovedstadsområdet.
Bydelen skal tiltrække virksomheder, borgere og investorer og skal give køgegenserne en række nye muligheder.
Bydelen er båret af disse visions punkter:
- Den kulturelle satsning er drivkraft
- Detailhandlen styrker Køge som attraktiv handelsby
- Infrastrukturen udvikles som et aktiv for byen
- Byomdannelse, arkitektur og byggeri udføres kreativt og i høj kvalitet
- Byens borgere og øvrige aktører deltager aktivt i og har medindflydelse på byudviklingen
- Bæredygtighed udgør et overordnet princip
KULTURLIVET
Kultur- og bylivsaktiviteter er en vigtig del af livet på Søndre Havn
På Søndre Havn finder du blandt andet en række byrum, som er tilgængelige for både beboere og besøgende.
Her er aktiviteter og faciliteter for alle aldre – blandt andet et udekøkken, en maritim legeplads, en dansescene, en kulturhal og meget andet. Byrummene er midlertidige og tjener som et 1–1 laboratorieforsøg. De fungerer som pejlemærker, inspiration og afprøvning af mulige blivende elementer i den permanente by.
Søndre Havn skal i fremtiden danne rammen om endnu mere kultur & byliv. Kultur- og bylivsaktiviteterne drives af frivillige medlemmer og Bestyrelsen i Bydelsforeningen Søndre Havn.
Se et kort over området, og de mange foreninger og aktiviteter der er her på Søndre Havn.
Søndre Havns mange klubber og foreninger står for mange aktiviteter. Læs mere herunder:
- Vinterbadeklubben Valkyrien
- Køge Roklub
- Køge Kano- og Kajakklub
- Bjæverskov Kajakklub
- Spillestedet Tapperiet
- Aktiv Virken
- Køge Maritime Modelbyggerlaug
Følg Køge Kysts Facebook-side for Kultur & Byliv her
Eller læs mere om de mange aktiviteter her
BOLIGERNE I SØNDRE HAVN
BOLIGERNE I SØNDRE HAVN
De mange nye boliger skal huse op mod 4.000 nye beboere i alt
Bydelen byder både på en variation af boligformer fra ejer- og andelslejligheder til lejeboliger, almene boliger, ungdomsboliger og bygge- og bofællesskaber. Det brede udbud af boliger betyder, at Søndre Havn fortsat udvikles som et mangfoldigt område med plads til fællesskab.
Her er boliger med udsigt til vand og strandeng – og boliger tæt på bymidtens butikker og liv – mindre end 1 km fra stationen. I april 2017 flyttede de første knap 100 beboere ind i boligbyggeriet ”Strandengen”, som er opført af Arkitektgruppen.
Byggeri og udearealer er af høj arkitektonisk kvalitet, ligesom bydelens miljømæssige bæredygtighed også er i højsæde. Det sikres blandt andet ved, at her bygges tæt og stationsnært og med en bæredygtig klimaløsning, hvor regnvand afledes på overfladen.
Derudover trækkes strandengen helt ind mellem boligerne på Søndre Havn, i form af grønne almindinger. ”Engkanten” bliver en ny promenade mellem det nye boligområde og strandengen – og en blandet grøn beplantning skal sikre, at Søndre Havn vokser til som en dejlig grøn bydel.
Almindingerne leder regnvand væk fra husene, mens Engkanten sikrer Søndre Havn mod oversvømmelser ved havvandsstigninger og voldsomt vejr – samtidig med at den indbyder til ophold og samvær.
Det er Køge Kyst-projektet, som står for salg af byggefelter til investorer, som opfører de enkelte boligbyggerier.
På Køge Kysts hjemmeside finder du en oversigt over ledige boliger på Søndre Havn.
Boligerne
Strandengen er det første boligbyggeri, som er opført på Søndre Havn. Strandengen består af 43 ejerlejligheder, direkte ud til Køges strandeng og er opført af AG Gruppen med Tegnestuen Vandkunsten som arkitekter. Indflyttet i april 2017.
Strandparken-1 er de første luksus lejeboliger, placeret med udsigt over strandengen og stranden. De 65 leje boliger var klar til indflytning i juli 2018. AG Gruppen har udviklet for DADES og Arkitektfirmaet Juul og frost har stået for udformningen af boligbyggeriet, der har særlig fokus på samspillet med de naturskønne omgivelser.
Strandparken-2 er 64 leje lejligheder i høj kvalitet. Byggeriet er opført af Calum for DADES. Der er lagt vægt på høj kvalitet i design og materialevalg og rummelige funktionelle leje lejligheder. I januar 2020 flyttede man ind i bebyggelsen.
Havblik er det andet byggeri med 66 ejer lejligheder, som er opført på Søndre Havn. Beboerne flyttede ind i vinteren 2017/18. Naturen fra den tilstødende strandeng trækkes helt ind i gården. På de mange store terrasser kan man nyde udsigten over stranden, byen og Køge Bugt. Casa Nord og Kuben Byg står bag byggeriet, som er tegnet af Årstiderne Arkitekter.
Strandterrasserne rummer 54 ejer boliger ud til strandengen og Køge Bugt. Bygningens terrasselignende struktur betyder, at hver enkelt bolig kan få sin egen terrasse og at udsigten udnyttes maksimalt. De første flyttede ind i marts 2020. COBE har været arkitekt på dette smukke byggeri.
Skibet og Broen med 80 bæredygtige leje boliger, fordelt på 51 familieboliger og 29 boliger i et bofællesskab for gruppen +50. Broen henvender sig til alle over 50, som ønsker af være en del af et hverdagsfælleskab, hvor man har sin egen private lejlighed og deler et stort fælles køkken-alrum, tagterrasse med drivhus, værksted og andre fælles faciliteter. Pension Danmark og Arkitekten Tegnestuen Vandkunsten har opført disse boliger.
Fællesbyg er et pionerprojekt, hvor beboerne i de 45 lejligheder selv står for – som de første i Danmark – at opføre en hel boligkarré i fællesskab. Byggeriet har stor fokus på bæredygtighed, der kommer til udtryk i regnvandsopsamling, grøn energi og naturlig ventilation i lejlighederne. Tegnestuen Vandkunsten har været arktitekt på dette byggeri. De første flyttede ind i marts 2021.
Engparken er PFA’s og Danielsen Architecture’s udlejningsbyggeri med 61 dejlige leje boliger, hvor de 12 af boligerne er særligt seniorvenlige. Engparken har et smukt miljø i gården, hvor flotte træer og vandløb, forskønner gårdområdet. Beboerne flyttede ind i september 2020.
Enggården har 77 skønne lejligheder som PFA udlejer. Beboerne flyttede ind i denne flotte hvide bebyggelse i marts 2020. Enggården rummer en tagterrasse, der er fælles for beboerne, som her kan slappe af med en bog, holde fællesspisning eller fejre fødselsdag. Danielsen Architecture har sammen med PFA opført dette byggeri.
Blåklokken rummer 78 kvalitets lejeboliger som er opført af Calum for Sampension i samarbejde med Arkitekt Kjær & Richter. Beboerne kan benytte det hyggelige gårdrum og en stor fælles tagterrasse til ophold. Lejerne flyttede ind i 2021.
Kystengen her afsluttede Bonava i efteråret 2019 opførelsen af 54 ejerlejligheder og 8 byhuse.
De første 40 husstande flyttede ind umiddelbart efter færdiggørelsen, og siden er de resterende boliger solgt.
Karréen varierer i højden fra tre til seks etager, og boligerne varierer i størrelse fra 65-136 m2 og har 1-3 soveværelser. Indretningen af boligerne har fokus på gode planløsninger med stor rummelighed. Derudover udnyttes dagslyset optimalt ved at alle lejlighederne får sollys ind fra to sider. De får desuden alle enten altan eller terrasse.
Strandengen og Almindingerne
Mellem det nye boligområde på Søndre Havn og den nye Søndre Strand breder strandengen sig. Området er et unikt naturområde, der ligger klods op ad Køge By. I 2015 blev den tidligere campingplads ryddet og gav dermed Køge Kyst mulighed for at gennemføre et naturgenopretningsprojekt, hvor strandengen blev udvidet.
Strandengen er en sjælden naturtype i Danmark, fordi kysterne er blevet omdannet til by, inddæmmede for at dyrke jorden eller inddraget til industri. I forbindelse med udbygningen af Søndre Havn er strandengen blevet genoprettet og området givet tilbage til naturen.
Området består af forskellige høje græsser og urter, og på den del af området, som altid har været strandeng, kan man om sommeren opleve et botanisk særsyn, nemlig den vilde orkidé ”ringplettet gøgeurt”.
De smukke byggerier vil blive adskilt af Almindinger, små grønne oaser, hvor leg, hygge og skøn natur vil skabe liv.
I perioden september til november 2022 til vil der etableres de første lege aktiviteter for børn i nogle almindingerne – se nærmere på billeder nedenfor.